Nvard Melkonjan

I ett Facebookinlägg av Nvard Melkonjan resonerar hon kring att man inte ska använda ordet flykting om människorna som lämnat Nagorno-Karabach. Jag slås av att jag fastnar vid denna tanke då det är något hos mig som tar emot varje gång jag skriver det. Enligt folkrätten är de 95 000 människorna de facto flyktingar, men samtidigt bär jag på tanken att det känns som om man förminskar dem. Det kan komma av att många jag har pratat med säger att det är skambelagt.
”Man gör dem mindre genom att kalla dem flyktingar” resonerar Nvard när jag pratar med henne, ”vi är alla människor och vi ska bli sedda som det”. Det är tydligt att hon har ett etiskt patos i det hon gör och jag kan inte låta bli att imponeras över hur genuint vänlig hon verkar vara.
”Här på hotellet har vi trettiosex personer som bor, vi är som en familj” berättar hon. När jag säger att kriser skapar den känslan avbryter hon mig ”nej nej, här i Armenien är vi alltid på det här viset”. Nvard arbetar som chef för Areg hotel i Jerevan. När människor började komma från Nagorno-Karabach i slutet på september var ägarinnan snabb med att kommendera personalen till hotellet så att dörrarna kunde öppnas för alla som behövde. ”Nästan alla hotell har gjort detta” påpekar Nvard, ”det är så vi gör här”.
”Vi har till och med haft tre födslar här, ja inte här, men du förstår vad jag menar” säger hon glatt, ”kvinnorna var gravida när de kom hit”. De äldre hjälper de yngre och man lagar mat och hjälper barnen med läxorna berättar hon. ”Mina egna barn som är två och nio förstår att detta är viktigt, speciellt hon som är nio verkar förstå allt”.
Jag har intresserat mig för barnrättsperspektivet då många traumatiserade barn riskerar att hamna i isolation till följd av corona, men Nvard menar på att skolorna är duktiga på att öppna sina lokaler, ”ja, det är viktigt att de får komma ifrån den tryckta stämningen som finns. Barn ska ha roligt”.
Personligen hoppas Nvard på att så många som möjligt kan flytta tillbaka till Nagorno-Karabach. ”Vårt folk [armenier] har gått igenom så många kriser, så vi måste vara tuffa och klara av detta också”.